7 redenen waarom je zou moeten betalen voor Nederlandse lessen

Op internet is heel veel gratis oefenmateriaal te vinden. Waarom zou je moeten betalen voor Nederlandse lessen?

1. Een goede docent past de lessen aan jou aan. De docent weet wat jij moeilijk vindt en zoekt of maakt oefeningen die bij jouw niveau passen.

2. Een docent kan jouw vragen beantwoorden. Vragen stellen kan natuurlijk ook op internet. Maar lesgeven is een vak (je moet er ook een opleiding
voor volgen). Als iemand Nederlands spreekt, betekent dat niet automatisch dat diegene je ook goed uit kan leggen waarom je iets schrijft zoals je het schrijft of wat de grammaticale regel is.

3. Het internet staat vol fouten. We krijgen vaak oefeningen opgestuurd van cursisten. Ze hebben deze oefeningen online gevonden maar er zitten fouten in! Ze moeten bijvoorbeeld kiezen tussen 4 antwoorden maar het juiste antwoord staat er niet bij. En als je op internet reacties leest van Nederlandse mensen, maken zij ook veel (taal)fouten.

4. Een docent maakt een plan voor jouw lessen. Als cursist is het moeilijk te bepalen waar je moet beginnen met leren. Een docent heeft, als het goed is, eerst een intakegesprek (of kennismakingsgesprek) met jou. Daarna bepaalt de docent wat je nog moet leren. De docent bedenkt een plan om dat op de goede manier te doen, zodat je niet begint met het moeilijkste.

5. Aan een docent kun je ook allerlei andere vragen stellen. Bijvoorbeeld over de Nederlandse cultuur of wat je moet doen als je geen baan hebt. Een docent kan je dan uitleggen hoe je in Nederland een baan kunt vinden of waar je terecht kunt voor vragen.

6. Een docent geeft je meteen feedback op schrijf- en spreekoefeningen. Als je oefeningen op internet maakt, kun je die soms ook nakijken. Maar als jij iets verkeerd uitspreekt, kan niemand dat corrigeren.

7. Het is gezelliger!