Oud & nieuw

In de dagen voor oud & nieuw kan er een krantenbezorger of bezorger van folders aan je deur komen met een kaartje. Op het kaartje staat dan ‘fijne feestdagen’ of bijvoorbeeld ‘de beste wensen voor het nieuwe jaar’. Het is in Nederland gebruikelijk dat je de krantenbezorger of bezorger van folders een fooi geeft. Zo bedank je hem of haar voor de dagelijkse of wekelijkse bezorging.

Vanaf de dag na kerst tot en met 31 december is op Radio 2 de Top 2000 te horen. Veel mensen luisteren hiernaar of kijken naar de livestream op televisie. Mensen hebben begin december kunnen stemmen op hun favoriete liedjes. De 2000 meest gekozen nummers hoor je tussen kerst en nieuwjaarsdag.

Op oudjaarsdag (31 december) steken veel Nederlanders vuurwerk af. Dit is een oude Chinese traditie die veel Nederlanders ook leuk vinden. In het oosten en noorden van Nederland doen ze aan ‘carbidschieten’, dit zijn harde knallen door carbid in een melkbus aan te steken.

Op oudjaarsdag eten veel mensen oliebollen en/of appelbeignets. Sommige mensen gaan naar de kerk op 31 december of de dagen ervoor om de overleden mensen van het afgelopen jaar te herdenken. ’s Avonds komen vrienden en familieleden bij elkaar. Ze spelen spelletjes, praten met elkaar, eten samen, drinken samen of kijken naar de televisie. Op televisie kun je kijken naar de oudejaarsconference. Dit is een show van een cabaretier die grappen maakt over het afgelopen jaar.

Om 0.00 uur drinken veel mensen een glas champagne en wensen elkaar ‘gelukkig nieuwjaar’ of zeggen ‘de beste wensen’ dat betekent dat je de ander het beste wenst. Veel mensen maken ook goede voornemens. Ze bedenken wat ze het komende jaar anders of beter willen doen. Bijvoorbeeld stoppen met roken, meer bewegen of meer contact met vrienden.

Op nieuwjaarsdag (1 januari) is er een nieuwjaarsduik. Op verschillende plekken in Nederland springen mensen in de (koude!) zee. Op 1 januari kun je ook kijken naar nieuwjaarsconcerten die live worden uitgezonden op televisie. Ook het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen (Duitsland) wordt live uitgezonden. Op 1 januari is ook ieder jaar het NK Marathonschaatsen op kunstijs.

In de eerste weken van januari hebben veel bedrijven en andere organisaties een nieuwjaarsreceptie. De baas of een andere spreker wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar, collega’s kunnen met elkaar praten en drinken samen iets. Soms worden dan ook de plannen van het bedrijf voor het komende jaar gepresenteerd.

Woordzoeker oud en nieuw

Zoek de woorden, klik de eerste en de laatste letter aan. Als je het woord gevonden hebt, wordt het groen.

Oudejaarsconference

Op deze pagina vind je filmpjes van de oudejaarsconference van de afgelopen jaren. Meestal zijn er meerdere cabaretiers (mensen die grappen maken) die een oudejaarsconference doen. Een paar voorbeelden: